Troite

Din punct de vedere etimologic cuvantul „troita”, provine din slavul "trojka”, ducandu-ne cu gandul la monumentul crestin, arhetroita, in fata careia cu evlavie stramosii nostri, se inchinau amintindu-le de Sfanta Treime. Este o constructie din lemn formata dintr-o imbinare a mai multor cruci de lemn in contextual aceleasi lucrari, reprezentand trinitatea divina.

Troitele pot fi intalnite la raspintii de drumuri, ca obiect funerar, in curtile oamenilor sau ale bisericilor, langa fantani pentru binecuvantarea locului si a celor ce se inchina cand trec pe langa ea. Ele reprezinta totodata o expresie a artei populare, a taranului roman care este insotit pretutindeni de credinta sa neclintita.

Oamenii ridica troite in amintirea cuiva drag, in semn de multumire sau cu rol de protectiv.

Poate fi facuta din orice esenta de lemn doar ca folosind anumite esente moi nu se pot sculpta foarte bine, iar in cazul acesta frumusetea este data de fibra lemnului, evidentiata de uleiuri sau lacuri si de imbinari originale. Daca troita este din lemn de esenta tare si aici vorbim in special despre stejar, pe acesta se pot realiza modele religioase si populare sculptate in profinzime in aceasta esenta nobila.

Modelele de troite sunt nenumarate, troitele din majoritatea regiunilor tarii sunt facute din dulapi cu o grosime de 5-10 cm si inaltime medie de 2m50. Singurul loc din tara unde troitele sunt masive avand un stalp principal foarte greu ( in medie de 30/30 cm si inalt de 4m) este Maramuresul. Pe structura acestui stalp masiv se tese intreaga troita iar celelalte elemente fiind la randul la fel de impunatoare, de exemplu majoritatea componentelor avand latimea de 12-20 cm si grosime 10-16 cm.

Modele care ma reprezinta, unele personale iar altele create de tatal meu:

  1. Troita mica cu 3 stalpisori- pornind de jos in sus au: o baza de 70/20/10 cm, de aici pornesc pe vertical 3 stalpi de aproximativ 10/10/200cm, acestia in partea superioara sunt intersectati de doua elemnte asezate la distanta simetrica unul fata de celalalt avnd dimensiuni de 10/10/70 cm. Iar lucrarea se termina cu o cununa de 20/10/90 cm ,iar pe acesta cununa fiind batut acoperisul cu sindrila, pe care este o cruce. In ceea ce priveste sculptura de pe aceasta, se regasesc motive traditionale, cruciulite si scena rastignirii Mantuitorului.
  2. Troita mica cu 4 stalpi – aproape identica cu cea de mai sus, singura diferentiere e ca are mai multi stalpi, la o distanta egala unul fata de celalalt cca 4cm
  3. Troita mare cu un picior.

Are un ax principal de 30/30cm ,in partea de jos apar doua laterale conferindu-I o latime de cca. 1.50m,iar in partea de sus la o distanta aproximativ egela se regasesc doua elemnte pe orizontala de aprox. 16/14 cm tot la 1.50m, iar pe vertical urca alte 4 elemente.

  1. Troita mare cu un picior si trei acoperisuri. Este o troita foarte mare aproape identica cu cea de mai sus, diferentiindu-se printr-o inaltime mai mare pe centru si 3 acoperisuri suprapuse oarecum.
  2. Modelul cel mai mare e cu 3 stalpi si cu 3 acoperisuri, cu un stalp principal, alti doi pe laterale si trei acoperisuri.