Stalpi din lemn

Atunci cand privesti o cladire ochiului ii este ascunsa stuctura pe care aceasta este creata, in spatele oricarei constructii se afla scheletul ,infrastructura. Acest lucru este valabil pentru orice tip de cladire daca se are in vedere trainicia, durabilitatea sa. Si la constructiile din lemn se are in vedere durabilitatea si rezistenta acestora. Prin urmare cadrul de sustinere al cladirii din lemn este format din foarte multe grinzi intersectate,care se sprijina pe o retea de stalpi din lemn ,de coloane. Acesti stalpi trebuie sa fie foarte rezistenti ca sa poata sustine greutatea untregului complex architectural. Stalpii obligatoriu vor avea dimenisiuni masive precum si esenta lor va fi una rezistenta si foarte dura.

Stalpii acuali nu sunt nimic altceva decat mostenirea secolelor trecute,din vremurile biblice: “ În sfârşit au aşezat stâlpii înaintea templului, unul în dreapta şi altul în stânga şi le-a pus nume: celui din dreapta Iachin, iar celui din stânga Booz.“

“Cei doi stâlpi cu cele două coroane de pe vârfurile stâlpilor, şi două reţele pentru acoperit cele două coroane, care erau pe capetele stâlpilor”

”Patru sute de rodii a pus pe reţele, câte două rânduri de rodii pentru fiecare reţea, care acoperea cele două coroane de pe vârful stâlpilor”.

Sunt intalniti si in antichitate la greci si romani, in templele strajuite de coloane dorice sau ionice .

Atunci cand se folosesc stalpii masivi din lemn, acestia datorita nuantelor coloristice precum si fibrelor natural se doresc a fi lasati la vedere, nicidecum a fi acoperiti de alte material de finisaj. Cu atat mai mult in cazurile in care este vorba de o prelucrare delicata, artistic, creativa a acestora prin tehnici specific: traforare, imbinare, sculptura, cioplire. Stalpii sau coloanele sunt acele elemente asezate pe vertical in proiectul unei constructii ,avand pe langa sarcina de sustinere si un rol estetic, de inobilare a spatiului.

In domeniul in care lucram cand vorbesti despre stalpi te imaginezi intr-un cadru rustic,facand parte din structura unei terase sau pridvor, ca si stalpi interiori ai unei case, ca picioare de masa sau scaun si mai ales ca stalpi de poarta maramureseana.

In acelasi timp stalpii ii putem intalni in troite ce vegheaza marginile drumurilor, in structura filegoriilor din ce in ce mai des intalnite, in gardurile caselor si ca pergole in gradini.

Cei mai reusiti stalpi sunt cei din stejar pentru ca sculptura de pe ei se poate realiza la cel mai spectaculos nivel calitatativ. Putem intalni motive populare maramuresene dar si alte motive. Ei pot avea forme diverse de la coloane circulare,la cele geometrice, patrate, triunghiulare, hexgonale depinzand de creativitatea fiecaruia.

Stalpii din lemn creaza un sentiment de siguranta la fel cum barbatul e privit dintotdeauna ca stalp al casei, acestia sustin greutatea si greutatiile microcosmosului familial.