Foisoare(Filogerii)

Exista foarte multi termini pentru a indica o anume constructie de pe proprietatea unui om in care familia se retrage adeseori vara pentru relaxare sau pentru a lua masa. Asadar fie ca vorbim despre foisoare, fie ca vorbim despre filegorii, fie ca amintim despre pavilioane asa cum se zice pe nemteste, gandul ne duce la acelasi tip de constructive despre care am amintit intru inceput.

Dar cum se face un foisor ?

Mai intai se hotaraste zona in care va fi amplasat, apoi se sapa si se toarna fundatia care nu trebuie sa fie neaparat foarte masiva, foarte solida pentru ca o filegorie nu are o greutate exagerata ( aici daca ne referim la un pavilion pentru casa caci daca este vorba despre un pavilion pentru un restaurant sau un hotel atunci datele se schimba putin). Apoi in functie de forma geometrica aleasa in prealabil pentru planul foisorului se trece la schite, la calcularea materialului, la alegerea designului potrivit.

Orice forma ar avea un foisor el poate sa iasa foarte bine si sa arate foarte bine daca este construit proportionat. Foisoarele cele mai clasice sunt cele in forma de patrat sau de dreptunghi. Au aparut foarte multe modele noi cum sunt cele in forma de hexagon, octagon sau chiar rotunde. Cu cat este mai complicate forma filegoriei si pretul acesteia bineinteles creste.

Am facut mai multe proiecte de foisoare, unele dintre ele foarte utile si foarte largi, spatioase. Pe langa deschiderea normala a filegoriei am adaugat niste mini pridvoare in care se pot aseza vreo doua fotoliii si o masuta de cafea, un fel de spatiu de siesta unde te poti relaxa la o cafeluta si o tigara asezat comfortabil intr-un fotoliu.

Am facut un alt model circular de foisor cu multi stalpi care sa aiba pe dinafara o scara tot pe rotund ce duce la o mini mansarda. Aceasta fiind foarte utila vara in cazurile in care in urma unei petreceri intinse nu mai trebuie sa mergi in casa pentru a dormi ci poti sa te odihnesti in mansarda foisorului unde bineinteles ca se va gasi un pat.

Tot la acest model am prevazut un spatiu anume pentru gratare, pentru construirea unui semineu cu horn .

Desigur ca la o astfel de lucrare spatiul trebuie sa fie pe masura.

Stalpii care sustin foisorul vor fi din lemn de stejar sculptat, acest lucru pentru un foisor rustic acoperit cu sindrila, cu dranite. Dar daca se doreste un foisor mai modern stalpii fie ei si de stejar se pot lasa simplii si atunci aspectul lucarii este unul modern.

Si in ce priveste mobilierul acestor filegorii alegerile sunt deschise. Ese nevoie mai intai de o masa care poate fi pliabila sau facuta de templar iar mai spectaculos din lemn masiv. Acelasi lucru este valabil si pentru scaune. Se mai fac pentru colturi sau unde permite spatiul si dulapioare in care se tin condimernte, farfurii, tacamuri, pahare etc. pentru a nu le cara toate ziua pe cele din casa in foisor si inapoi, mai ales ca tot in pavilion se poate amplasa si o chiuveta pentru a spala vasele dupa masa.

Asadar un foisor poate deveni cand timpul este frumos casuta ideala provizorie.