Acoperisuri din lemn

Nu se poate concepe o constructie,indiferent de natura sa fara a avea un acoperis. Mai mult in zonele de munte, unde precipitaiile sub forma de ploaie si zapada sunt abundente se impune acoperisul cu panta, din lemn.

Acoperisurile din lemn sunt folosite pentru acoperirea unor monumente, a fantanilor, foisoarelor sau a caselor. In structura acoperisurilor caselor trebuie tinut cont de dimensiunile cat mai masive ale grinzilor, cornilor pe care se va sprijini invelitoarea. Exista mai multe variante pentru invelitoare: se pot folosi materiale moderne pe o structura de lemn, dar daca intreaga casa este de lemn, atunci evident ca cel mai bine arata si acoperisul din lemn.In acest caz acoperisul se face cu sindrila ,dranita care poate sa fie cu un colt sau cu trei colti in solz de peste.

De regula acoperisurile sunt proiectate din timp de arhitecti dar, cu tot cu calcule matematice pe computer, unghiurile, inclinatiile, pantele acoperisurilor pot fi indicate intr-un sens neadecvat, nepotrivit din punct de vedere estetic. In schimb ca un acoperis sa arate impecabil, cel care nu inseala este ochiul, el decide prin intermediul unui sablon, inclintia potrivita pentru cladirea deja inaltata. Uneori acoperisurile pot fi realizate intr-un mod inteligent asa incat sub ele sa se formeze mansarda, spatii de locuit functionale pentru dormitoare, bai sau chiar bucatarii. Spatiul unei case poate fi exploatat la maximum prin corecta amenajare a locului de sub acoperis – mansarda care daca nu devine locuinta propiu zisa , poate servi ca spatiu de depozitare foarte eficient.

Acoperisurile trebuie foarte bine ancorate de cladirea propriu zisa, cu bride, tije filetate astfel incat sa nu se desprinda la un vant puternic sau in timpul furtunilor de o mai mare intensitate(dupa cum se anunta de multe ori pe canalele de stiri).

Lemnul folosit pentru acoperisuri trebuie tratat cu solutii specifice de intretinere: ignifuge, anticarii, antimucegai, dar si cu lacuri speciale sau chiar cu vopsele de lemn pentru o coloristica cat mai diversa.

Grinzile folosite se pot transforma in grinzi decorative, ele pot fi sculptate cu diverse motive sau simboluri care se pot regasi si in alte elemente din casa,realizandu-se astfel si un tot unitar original si personal.

De multe ori mansardele dau personalitate unei case prin neobisnuita inclinatie -prin liniile curbe, sau prin suprapunerile spectaculoare. Exista acoperisuri ce umbresc terasele sau adapostesc garajul, tinand sub protectie nu doar casa ci si dependintele acesteia.

Mansardele sunt spatii primitoare ce ofera intimitate proprietarilor, este un spatiu ce indeamna la creativitate, privind cerul mereu esti si te simti mai liber, ele sugereaza idea de cuib, de protectie, de caldura.