Statui sculptate in lemn
Pentru bucuria vazului sculptura ca forma a artei se adreseaza si simtului tactil deopotriva, sculptura poate fi atinsa nu doar de ochii nostri, dar mai ales de miinile noastre reflectand viziunea artistului si exprimarea ideii sale.
Spatiul de locuit dar si mediul inconjurator poate fi innobilat de sculpturi in lemn pentru ca acest material se integreaza perfect in natura din care provine .
Un adevarat mester poate da viata unei lucrari jucandu-se cu volumele si cu finetea detaliilor, cioplind cu indelunga rabdare si inzestrat fiind cu talent adevarate piese unice, menite sa innobileze orice spatiu.
Statuetele si statuile religioase sunt adevarate marturii vizuale ale credintei si ale frumusetii acesteia. Fie ca e statuia Fecioarei Maria sau statuia unui inger protector acestea reprezinta un simbol al credintei avand rol de ocrotire, oferind privitorilor siguranta si incredere in divinitate. Aceste statui pot fi amplasate in incinta capelelor a bisericilor dar si in spatiul de locuit, in coltul de rugaciune al familiei crestine. Statuile pot fi lacuite sau vopsite cu diverse nuante sau pot fi chiar pictate manual si apoi lacuite, dupa dorinta fiecaruia.
Potivit proverbului ”Nimic nu se pierde ,totul se transforma”, daca in curtea sau gardina dumneavoastra se afla un copac batran uscat ,care nu pare sa mai fie folositor, acesta poate fi transformat intr-o sculptura deosebita . Ideea poate veni privindu-l si incercand, cu ajutorul creativitatii sa se gaseasca cele mai bune idei pentru a-l transforma intr-o sculptura originala, menita sa confere gradinii un aspect iesit din comun, transformand-o intr-o galerie de arta. Sculptura poate fi reprezentarea unui animal sau a unei fiinte umane, sau chiar a unui personaj de basm ,datorita tocmai imaginatiei starnita de contorsionarea lemnului. Privind timp indelungat, lemnul unui copac iti vorbeste, imaginatia lucreaza si lemnul prinde aspecte nemaivazute ducandu-ne departe in lumea basmelor copilariei.
Pe langa arhicunoscutii gnomi sau pitici, o gradina se poate decora cu animale sculptate in lemn: oite dalbe, iezi sau ursuleti. Cat de frumos pot arata oitele albe risipite prin verdele crud al ierbii din gardina,mai ales daca aveti copii sau nepoti care se pot juca pe acolo. Putem realiza si alte sculpturi reprezentand ciupercute sau casute de pitici, iepurasi sau pasarele, personalizind gradina sau curtea dupa dorinta fiecaruia. Sculpturile in lemn sunt mult mai calde si mai originale decat cele gasite in comert confectionate din materiale prefabricate si pana la urma de ce sa nu iti decorezi spatiul cu ceva simplu dar si rafinat in acelasi timp?
Casa de vacanta sau pensiunea pot sa te intampine cu o familie de ursuleti sau cu una de mioare, cu un vultur semet sau cu un personaj fantastic, sculptate cu mult drag din lemn de cea mai buna calitate si conferind spatiului personalitate si unicitate.
In tara noastra prelucrarea lemnului si folosirea obiectelor din lemn a fost una dintre cele mai vechi indeletniciri ale oamenilor, sculpturile populare cu rol in viata de zi cu zi a romanului, dar si cele religioase i-au insotit pe acestia de-alungul timpului in devenirea lor ca oameni. Putem sa ne oprim si acum in goana noastra dupa nou si modern, sa rasuflam un pic si sa ne plecam ochii asupra acestui material nobil: lemnul.
Alte lucrari sculptate de mesterul popular Teodor Barsan: porti maramuresene, troite din lemn, cruci din lemn, filegorii sculptate, icoane pictate, catapetesme , stalpi sculptati, sculptura manuala, case, altare de vara, ornamente pictate