Altare de vara
Cat de frumos este sa participi intr-o zi de vara la o liturghie in aer liber ,unde credinciosii se strang cu totii inprejurul unui altar de vara! Astfel de altare se gasesc raspindite prin curtile bisericilor si manastirilor , altare unde soborul de preoti oficiaza pentru miile de oameni aflati la Sfanta Slujba in zilele de duminica sau de sarbatoare, multime de credinciosi care nu mai incap in biseica si asculta plini de evlavie cuvantul Domnului sub cerul liber.
Altarele de vara sunt preponderent facute din lemn, iar lemnul de stejar este mult mai durabil si sculptura sa este mult mai bine realizata. In plus durabilitatea acestui lemn de esenta tare, este certificata in timp, marturie stau bisericile de lemn de pe tot cuprinsul tarii Maramuresului. Altarele de vara sunt acoperite de acoperisul traditional romanesc cu dranite din lemn de brad batute manual, asa cum odinioara se faceau pe tot cuprinsul tarii.
Forma altarului poate varia in functie de marimea lui sau de dorinta fiecaruia, astfel intalnim altare mici, dreptunghiulare sau patrate, mari, hexagonale sau chiar de forma circulara, incadrate de stalpi ciopliti. Asesti stalpi, piloni pot fi sculptati cu motive geometrice, de inspiratie maramureseana sau cu diverse motive crestine. Stalpii se imbina in arcuri frumos boltite de care se pot agata stergare populare sau ghivece de flori suspendate, pentru a-l infrumuseta si a face din acesta un loc bineplacut lui Dumnezeu. Spatiul unui altar trebuie sa fie generos pentru ca in el vin sa slujeasca soboruri de preoti si acestia trebuie sa aibe o oarecare libertate de miscare in timpul oficierii Sfintei Liturghii. Scopul unei asfel de constructii este acela de a oferi credinciosilor o vizibilitate mai buna si o participare mai activa la slujbe, dar in acelasi timp si spatiul mult mai mare de care dispun oamenii, unele biserici fiind neincapatoare uneori la timp de sarbatoare.
Decorarea unei astfel de constructii depinde de gustul fiecaruia dar si de incadrarea in complexul de lucrari deja existente: biserica, clopotnita , cimitirul, fantana, muzeu.
Tot in lemnul altarului putem aseza icoane, spre cinstire si gand bun. Intregul altar poate fi lacuit sau vopsit, dat cu uleiuri special pentru rezistenta la intemperii.
Fundatia altarului de vara este constituita din beton placat cu piatra de rau ,care confera naturalete si durabilitate constructiei.
Un exemplu este altarul de vara al manastiriri Barsana, ce troneaza in centrul complexului manstiresc si in jurul caruia se aduna la ceas de sarbatoare mii si mii de credinciosi .
Alte lucrari sculptate de mesterul popular Teodor Barsan: porti maramuresene, troite sculptate, cruci sculptate, filegorii, icoane sculptate, catapetesme sculptate, stalpi sculptati, case din lemn, altare de lemn, ornamente sculptate