CITESTE EVENIMENTUL

Poarta de la Nasaud

Atunci cand se face o lucrare pentru o manastire ea trebuie sa fie foarte speciala. Toata lumea isi doreste acest lucru deoarece daca lucrarea este foarte reusita, imaginea mesterului va fi una buna si in crestere, manastirea va capata un plus de frumusete si credinciosii se vor bucura  de innoirea lucului de pelerinaj prin orice constructive noua  bine gandita cu binecuvantarea staretului.

Ce am spus mai sus este valabil im mare parte pentru orice lucrare  din cate fac, chiar daca destinatia ei este una particulara asta in cazul in care o persoana private doreste sa-si impodobesca curtea sau gradina sau alt spatiu cu ceva nou cu un obiect, cu o lucrare de arta.

Mi-am dorit intotdeauna sa realizez cele mai frumoase lucrari din lemn si de aceea am tinut cont de anumite criterii. O lucrare reusita trebuie sa aiba proportiile foarte bine stabilite; sculptura trebuie sa fie una de calitate, materialul trebuie sa fie unul cat mai curat cat mai bun cat mai de calitate asa incat chiar daca are unele imperfectiuni , acestea sa nu atenteze la rezistenta si aspectul estetic desavarsit al lucrarii.

Pentru a face lucrari cat mai deosbite, am schitat, am desenat  in timpul liber sau uneori la comanda modele noi, desigur bazate ca structura pe cele initiale preluate de la tatal meu.

O incercare indrazneata a fost o poarta foarte speciala facuta pentru o manastire din judetul Bistrita Nasaud. Cred eu ca este per total cea mai mare poarta maramureseana dubla din tara.

Am luat legatura cu parintele staret al acestui sfant locas, cu parintele Paisie, un om si un duhovnic  deosebit din toate punctele de vedere  si ne-am intalnit la Manastirea Nuseni din apropierea Becleanului. Am discutat mai mult in vederea realizarii unei porti maramuesene foarte frumoase, de anvergura, care sa marcheze intrarea in spatiul apropiat al manastirii.

Asadar am realizat cateva desene si parintele si-a ales un model foarte frumos, o poarta cu sase stalpi dar o poarta cum nu mai este alta si o sa va explic de ce. Aceasta poarta avea nevoie de niste dimensiuni cam marisoare pentru ca venea asezata intr-un spatiu foarte deschis si astfel daca ar fi avut dimensiunile clasice ar fi parut foarte mica in comparative cu spatiul deschis al manastirii si cu celelalte cladiri. Prin urmare am proiectat o poarta pe care unii au numit-o ulterior gigant. Am convenit ca stalpii sa fie de 50/50 cm nu cum este obisnuit de 40/40 sau chiar mai subtiri. De asemenea si toate celelalte elemente din poarta au avut ca grosime aceleasi dimensiuni.

Lucru usor de zis, de desenat, de promis dar greu de facut. Numai ca in toate se invedereaza voia si puterea lui Dumnezeu cand este vorba sa se faca ceva spre slava Lui. Am cautat si am tot cautat material pentru o astfel de poarta. In cele din urma am gasit si nu-mi venea sa cred ca mai exista astefel de piese de stejar in padurile noastre.

Sa va inchipuiti ca in acea poarta au intrat aproape  20 de metri cubi de material, suficient cat sa faci o casa mai micuta.

Cu toate incercarile care au aparut pe parcursul lucarii ea s-a realizat in special cu efortul fizic si sprijinul duhovnicesc  al monahilor de la Sfanta Manastire Sfantul Ilie Proorocul din Nuseni si este una dintre cele mai frumoase creatii artistice de care sunt foarte mandru si care si pe mine ma impresioneaza ori  de cate ori am ocazia sa o vad.

Înapoi