CITESTE EVENIMENTUL
Poarta de la Ambasadara SUA
Cea mai mare bucurie a unui mester este atunci cand in urma lucrarilor sale, vin aprecieri, vin multumiri, exlamatii de admiratie si de incantare pentru ceea ce a putut el realiza. Dar ma gandesc ca nu m-as fi putut bucura de ele daca nu as fi avut acest dar de a da viata lemnului, cum spun unii. Desigur ca arta de a sculpta in lemn este un dar deosebit primit de la Dumnezeu; tot El este Cel care mi-a daruit si un profesor foarte bun care sa ma orienteze in acest mestesug, in persoana tatalui meu. De la el cum se spune in popor, am mostenit acest talent de a prelucra lemnul.
Am invatat astfel in timp, sa fac lucrarile pe care le face si el si mai mult decat atat m-am aventurat incurajat de el sa creez modele noi sa–mi aduc aportul in acest domeniu al prelucrarii intr-un mod aparte, a lemnului.
Asadar incet incet, ca si tatal meu am ajuns si eu sa realizez lucrari numeroase si unele dintre ele cu destinatii speciale. Am facut porti maramuresene, troite si cruci pentru persoane importante si pentru institutii importante.
O lucrare marcanta pentru cariera mea in acest domeniu este poarta de la Ambasada S.U.A. la Bucuresti costruita in anul 2012. Aceasta poarta s-a realizat dupa ce un grup de persoane reprezentand departamentul cultural din partea Ambasadei S.U.A. , a vizitat Maramuresul . Aceasta vizita a cuprins ca punct de atractie culturala si atelierul renumitului mester maramuresan Toader Barsan ( tatal meu ). Fiind foarte cunoscut de-a lungul anilor multe de personalitati, pe langa mii de turisti care i-au calcat pragul . Pentru americani era cu atat mai interesanta aceasta locatie cu cat au aflat de la gazdele lor din partea departamentului de cultura Baia Mare, ca tatal meu facuse chiar o poarta in fata casei albe din WASHINGTON. Mai precis in anul 1999 el fusese invitat dimpreuna cu alti mesteri populari din tara sa participle cu o lucrare la festivalul Smithsonian din S.U.A. UNDE DE ALTFEL A SI FOST CU O poarta sculptata in stil maramuresean.
Povestirile lui, amintindu-si de acea lucare si acel mare eveniment pentru intreaga tara cand Romania a fost invitata sa-si prezinte valorile culturale in cadrul acelui muzeu, au fost foarte impresionante si pe alocuri hazlii pentru vizitatorii nostrii de la Ambasada.
Indragostindu-se de valorile Maramuresului si-au dorit si ei o astfel de lucrare. Dupa ce le-am prezentat mai multe modele si idei au considerat ca o poarta cu trei stalpi ar fi foarte frumoasa in curtea ambasadei ducand cu ea un semn de respect reciproc si prietenie intre Ambasada S.U.A. si tinutul Maramureselui.
Astfel ca in anul 2012 am realizat aceasta poarta cu trei stalpi purtand pe ambele fete sculptate simbolurile maramuresene traditionale, funia, pomul vietii, colacul, soarele, dintele de lup etc.
Cand am mers la Bucuresti pentru montarea acestei porti am fost foarte incantat de implicarea totala a tuturor celor care au avut si cea mai mica actiune de indeplinit in cadrul acestrui proiect.
O organizare perfecta, disciplina, punctualitate, respect, siguranta, dialog toate acestea si multe altele m-au facut sa trec aceasta lucare in portofoliul meu ca pe una din cele mai impresionante facute pana acum.
Bucuria si satisfactia americanilor a fost confirmata si in continuare prin faptul ca mi-au trimis o invitatie la inaugurarea sediului nou al Ambasadei lor in incinta caruia a si fosat amplasata poarta.
Alte lucrari sculptate de mesterul popular Teodor Barsan: porti maramuresene, troite din lemn, cruci din lemn, filegorii sculptate, icoane pictate, catapetesme , stalpi sculptati, sculptura manuala, case, altare de vara, ornamente pictate