Pridvoare

Pridvoarele sunt acele terase rustice care nu depasesc planul caselor si sunt asezate inaintea cladirii chiar la intrare avand diverse scopuri. Definitia din DEX ne confirma acest lucru : PRIDVÓR, pridvoare, s. n. 1. Galerie exterioară deschisă (mai rar închisă), cu acoperișul sprijinit de stâlpi, așezată în partea din față a unei clădiri sau de jur împrejurul ei; cerdac. 2. Încăpere de la intrarea unei biserici, care precedă pronaosul. 3. Prima încăpere (de trecere) în unele case țărănești: tindă. – Din sl. pritvorŭ.

Cand vorbim despre un pridvor sau o satra cum ii spunem noi in termen popular aici in Maramures ne imaginam spatiul dintre peretele exterior din fata al casei si un numar de stalpi asezati anterior avand intre ei balustrade infundate cu panouri din scandura adeseori traforate in diverse modele. Acest lucru in partea de jos la o inaltime de la podea de aproximativ 70-90 cm. La unele case pridvorul , satra nu este neaparat numai in fata casei ci poate fi si in laterale sau chiar de jur imprejurul acesteia. In compunerea pridvorului se mai intalneste un spatiu deosebit de frumos in unele cazuri numit taraneste "tarnat" si este un pridvor un pic mai iesit inafara din planul drept al fetei casei formand un spatiu suficient de mare asemanator cu o camera cu un miniliving.

Intrarea in pridvor se face prin fata printre doi stalpi de regula scunzi care se continua cu o balustrada scurta catre alti stalpi completi sa spunem, dintr-o parte si alta a lor. Dar intrarea nu trebuie sa fie neaparat prin fata si mai ales atunci cand ai o casa cu tarnat, acel perimetru despre care vorbeam mai sus , este recomandat ca intrarea sa se faca pe lateral tocmai pentru a nu stirbi continuitatea pridvorului privit din fata.

In functie de cum se alege a se face pridvorul, clientul poate opta pentru un pridvor cu elemente din brad si anumti stalpi, straturi, cununi sau grinzi, chitusi sau arce care desigur pot fi prelucrate cu gust si profesionalism. Dar cele mai frumoase pridvoare sunt desigur cele facute din stejar cu stalpii sculptati manual cu motive populare traditionale maramuresene.

Stalpii de la pridvorul din stejar au acele sucituri spectaculoase care simbolizeaza painea, bogatia tarii date de grane , mai ales pentru faptul ca aici in Maramures femeile inca fac paine sub forma de colaci impletiti. Toate celelalte simboluri si modele din zona se regasesc pe lucrare.

Sa nu uitam ca pridvorul exista la case din vechime si mai mult decat atat el este intalnit si la bisericile din lemn foarte vechi ca o antecamera a pronaosului. In pridvorul bisericii se aduna si azi lumea mai repede la slujba in asteptarea preotului si de dragul revederii. In pridvoarele caselor batranesti oamenii se aduna la povesti la discutii pe diverse teme in special religioase, agricole si apoi mondene.