ANALOGURI, STRANE din lemn

Foarte mare parte din lucrari le fac pentru biserici si manastiri. Desi majoritatea sunt lucrari mari cum ar fi portile maramuresene sau troitele, altarele de vara sau clopotnitele, totusi exista si un segment aparte de comenzi in cadrul mobilierului bisericesc. Si aici ma refer la analoguri si strane.

ANALÓG1, analoguri, s. n. Pupitru înalt, mobil, pe care se pun cărțile de cult spre a fi citite la oficierea slujbei în Biserica ortodoxă. [Var.: analóghion s. n.] — Din ngr. analóghion.

Analogurile pot fi simple, pe un picior sculptat frumos cu motive maramuresene si motive religioase sau pot fi mai complexe adica formate din planuri repetate, bordure, aplicaje, traforaje, toate acestea fiind armonios imbinate cu sculptura manuala.

Analogurile care au forma de cutie se fac asa pentru ca in spatiul gol din interior se pot depozita anumite obiecte cum ar fi candele sau lumanari. Apoi aceste analoguri au o deschizatura pe lateral sau in fata prin care credinciosul introduce bani pentru pomenire pentru lumanari sau pentru biserica. Si tot in partea de sus se lasa spatiu pentru icoana spre inchinare si sarutare.

Stranele sunt ceva asemanator si anume sunt niste cutii sculptate care au deasupra un trunchi de piraminda ce se roteste pe un ax si pe fiecare latura a acestui trunchi de piramida se pot aseza cartile de cult din care se citeste in timpul slujbelor. In interiorul cutiei care este destul de inalta si spatioasa se tin cartile de slujba asezate frumos pe rafturi ca intr-o biblioteca.

Imi amintesc ca la o astfel de strana am invatat sa citesc din ce in ce mai bine inca de prin clasa I cand parintii mi-au facut voia si m-au lasat sa-mi petrec vacanta de vara din acel an precum si urmatoarele la o manastire. Aici participam la programul manastirii si cand imi dadeau fratii de la strana sa citesc aveam nevoie de un scaunel ca sa ajung sa vad literele mai ales la slujbele de noapte.

Tot strane se mai numesc in bisericile de mir acele banci special facute intr-un mod asemanator cu cele de la scoala. Care in cadrul aceleiasi lucrari au o banca, un sezut precum si un pupitru pe care se aseaza una langa alta cartile in tinpul slujbei. Daca aceste strane nu mai servesc pentru cantareti atunci in ele se aseaza cei mai de baza credinciosi din parohie, indeosebi consilieri parohiali.

Stranele acestea despre care am amintit acum au in fata lor sub pupitru niste panouri care inchid tot spatiul pana jos. Asa ca privite din fata sunt ca niste tablii ca un corp de mobila cu tablii . Pe aceste tablii cat si pe rame se pot sculpta diverse motive florale sau chiar icoane in relief .